Reichstag

De Rijksdag (in het Duits: Reichstag) is het parlmentsgebouw van Duitsland en is gelegen in Berlijn. Het laatste deel van het Duitse woord 'tag' is afgeleid van 'taggen' en betekend vergaderen. De Rijksdag is dus een grote vergaderzaal waar het parlement bijeenkomt om te vergaderen en belangrijke politieke beslissingen te nemen.
In 1871, het jaar dat er een nieuw Duits keizerrijk was gesticht werdt beslist om een parlementsgebouw op te trekken in de hoofdstad. Tal van architecten deden mee met de prijsvraag. Het ontwerp bevatte een conventionele, neoclassicistische stijl waaron een koepel van glas en staal werdt geintegreerd. De statische voorgevel ziet er met zijn zijlen zeer monumentaal uit. De eerste steen van de Rijksdag werdt echter pas in 1884 gelegd. Het duurde 10 jaar eer het gebouw in 1894 werdt voltooid.
Na 1918, wanneer de Duitsers de Eerste Wereldoorlog verloren en de monarchie uiteenviel werdt de Rijksdag als debatteerruimte gebruikt door de Duitse Republiek.
In 1933 brandde de Rijksdag volledig af, de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd hiervoor onterecht beschuldigd van brandstichting, een manier van Hitler om zijn macht te vergroten en zijn communistische tegenstanders de kop in te drukken. De Rijksdag werd onder lijding van de nieuw machtshebber gerepareerd maar werdt opnieuw ernstig beschadigd toen in 1945 Berlijn door geallieerde bombardementen en russich artillerievuur. Toen de Russische troepen Berlijn binnenvielen plaatsten ze hun rode vlag bovenop de Rijksdag.
Na de oorlog werdt het De Rijksdag niet meer als parlement gebruikt, hoewel het zich in het westelijke deel van Berlijn bevondt. Dit door de eenvoudige reden dat de stad Bonn toen als hoofdstad van West Duitsland fungeerde. Na de val van de Berlijnse muur en de hereeniging van West- en Oost-Duitsland werdt opnieuw Berlijn de hoofstad van Duitsland. Zo verhuisde de Bondsdag terug naar Berlijn en werdt het opnieuw als parlementsgebouw gebruikt.
In 1995 begon de herbouw van de Rijksdag onder supervisie van Norman Foster, een gerenomeerd Architect. De herbouw werdt voltooid in 1999. Boven de grootste vergaderzaal werdt een grote glazen koepel geconstrueerd. Bezoekers kunnen op deze manier het parlement, het hart van het moderne Duitsland, bezichtigen. De Rijksdag symboliseerd zo de transparantie van de nieuwe Duitse politiek.